Yazar:

Head-up Display Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Otomobil teknolojileri gelişiyor ve sürücülerin araç kullanırken sahip oldukları olanaklar da artıyor. İlk modern otomobillerden bu yana her gün gelişimi sürdüren otomotiv sektörü, bilgisayarlardan faydalanmaya başlamasıyla birlikte adeta çağ atladı.

Bunun son örneği de daha önce sadece geleceği anlatan filmlerde gördüğümüz head-up display.

 

Head-up Display Nedir? Ne İşe Yarar?

head-up-display-nedir-ne-ise-yarar
Kaynak

Bazı segmentlerde opsiyonel, bazılarında ise standart donanım olmaya başlayan head-up display, kısaca HUD olarak da biliniyor. Peki, tam olarak head-up display ne demek? Geçmiş yıllarda yalnızca askeri uçaklarda kullanılan bir teknoloji olan HUD, temelde bir asistan hizmeti. Pilotun, kafasını eğip aşağıdaki cihazlara bakarak değerleri takip etmesinin önüne geçmek için tasarlanan bu teknoloji, başını dik tutup sadece önüne bakarak en önemli bilgilere sahip olmasını sağlıyor. Bunu otomobillerdeki yansıması ise şöyle:

 

Head-up Display Nasıl Çalışır?

head-up-display-nasil-calisir
Kaynak

Sürücünün sık görmesi gereken temel bilgiler, aracın ön camına yansıtılıyor. Bu sayede de sürücü, gözünü yoldan ayırmıyor ve dikkatsizlikten kaynaklanan trafik kazası ihtimali minimuma iniyor. Üstelik sadece ön camda, sürücünün görebileceği şekilde yer alan bu bilgiler arasında asistan hizmetleri ve anlık hız gibi değerler ve yönlendirmeler yer alıyor. Yani ne kadar yakıt kaldığından hangi sapağı kullanacağına ve hızının kaç olduğuna kadar birçok bilgi için gözünü yoldan ayırmasına artık gerek yok. Ayrıca head-up display, navigasyonu da ön cama taşımayı başarıyor.

Türkçeye Sanal Gösterge Paneli olarak çevrilen HUD’da hologramik ayna sistemi kullanılır. Aracın ön konsolu içine yerleştirilen kamera ünitesi, bilgileri kaputun hemen üstüne doğru ön cama yansıtır. Kısacası bu sistem sayesinde ön camın sürücüye bakan kısmı bir ekrana dönüştürülür. Bu yapılırken de görüş açısı asla kapatılmaz ve sürüş konforu üst seviyeye çıkarılır. Üstelik havanın güneşli ya da zeminin ıslak olması durumlarında bile mükemmel şekilde görünebilir. Sürücünün dik oturması yeterlidir. Parlaklığını ve görülmesi istenen verileri ayarlayıp hafızaya kaydetmek de mümkündür.

Head-up Display Taktırmak Mümkün mü?


Yeni nesil araçlarda giderek yaygınlaşan head-up display özelliğini sonradan aracınıza taktırmanız mümkün. Öncelikle aracınızın camı çıkartılıp uygun cam, daha sonra aracınızın konsoluna yansıtıcı ekleniyor. Ayrıca aracınızın kilometre saati değiştiriliyor. Anlayacağınız gibi oldukça uzun süren ve zahmetli bir iş oluyor. İşçiliğe malzeme fiyatları da eklenince astarı yüzünü geçiyor. Bunun yerine çoğunlukla harici sistemler, yani diğer head-up display çeşitleri tercih ediliyor.

 

Diğer Head-up Display Çeşitleri


Son dönemde üretilen birçok farklı otomobilde head-up display özelliğini bulmak mümkün. Ancak Sanal Gösterge Paneli sadece bu şekilde tasarlanmıyor. Hudway Glass firması tarafından üretilen ve bu isimle anılan bir başka sistem de Sanal Gösterge Paneli olarak kullanılıyor.

 

- Hudway Glass


hudway-glass-nedir
Kaynak


Her otomobile bir HUD sağlayan Hudway Glass, aracın ön konsoluna yerleştirilen bir donanım. İstenilen yere yerleştirildikten sonra akıllı telefondaki Hudway Glass uygulamasını açıp telefon, donanıma yerleştiriliyor. Hudway Glass de telefondaki görüntüyü saydam ekranına yansıtıyor ve sürücünün hiçbir şekilde rahatsız olmadan görmesini sağlıyor. Son yıllarda büyük bir gelişim gösteren Hudway Glass, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde oldukça popüler. Hudway Glass’ın hala Türkiye’de resmi bir distribütörü bulunmuyor. Bu nedenle internet üzerinden Avrupa’dan satın almanız gerekiyor. Hudway Glass fiyatları ise 50 Euro ile 60 Euro arasında değişiyor.

iOS ve android telefonlarla uyumlu olan Hudway Glass, navigasyon, hız ve radarlar gibi bilgileri anında gösteriyor.

 

- Sygic Head-Up


sygic-head-up 

Kaynak


Bir diğer head-up display çözümü ise Sygic firmasının uygulaması. Hem iOS hem de Android’de ücretsiz de kullanılabilen bu uygulama ile navigasyon bilgileri cep telefonu aracılığıyla ön cama yansıtılıyor. Bu sayede sürücü, bilmediği bir bölgede yolculuk yaparken orta konsolda yer alan navigasyona bakmak için gözünü yoldan ayırmak zorunda kalmıyor. Akıllı telefonundan ön cama yansıyan navigasyon sayesinde dikkati hiç dağılmadan ve gözünü yoldan ayırmadan araç kullanmaya devam ediyor. Sürücünün yapması gereken tek şey, telefonunu ön cama yakın bir şekilde yerleştirmek.

 

Head-up Display Fiyatları Ne Kadar?

 

Head-up display artık araçlarda yaygınlaşıyor ve standart donanım olarak geliyor. Bu nedenle head-up display donanımları için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Sonradan eklenen Head-up Display donanımlarının fiyatları 50 dolar ile 100 dolar arasında değişiyor.

Yazar Hakkında:

İsmail AYDIN

İsmail AYDIN

Web Geliştirici İsmail AYDIN, IT Sistem, Network ve Siber Güvenlik alanlarında çalışmaktadır.
Ayrıca İçerik Yönetim Sistemi olan, SEO uyumlu Web Siteleri konusunda danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Yorum yapın

Çalışma Saatlerimiz:

Pazartesi - Cuma: 08:30 - 18:30

Cumartesi: 08:30 - 16:00

Pazar: Kapalı

Telif Hakkı © 2024 Çağ Oto Bakım. Tüm Hakları Saklıdır.

Web Geliştirici: İsmail AYDIN